dinsdag 9 juni 2015

Over modderglijbanen en punaises

De dag begint met een stevig ontbijt waarbij ik traditioneel de krant lees, al is dat in dit geval de stafkaart van de streek waarop ik de route voor vandaar construeer. Hoogtelijnen lezen als hoofdartikels, riviertjes, wegsplitsingen en boerenwegels als regionaal nieuws, maar ik probeer het allemaal te vatten, zodat er straks minder speurwerk 'on the scene' aan te pas komt.
Het is zo al een dagtaak om de wit-rode GR-markeringen te vinden en vandaag zal de focus vooral liggen bij het voetwerk.
Aangezien het gerommel in het wolkendek zich gisteravond heeft gemanifesteerd in een plensbui van jewelste en er gigantische donderslagen voor zorgde dat ik weinig slaap kende, zal de steile afdaling naar Pelain voor extra voorzichtigheid zorgen. Roekeloosheid wordt afgestraft in de bergen, zoveel is zeker. Het brengt me de keiharde uitschuiver in herinnering tijdens mijn Pyreneeëntocht, waarbij mijn ellenboog vervaarlijk bloedde met zand en grind in een wonde die in het volgend stadje kon genaaid worden.
Ik heb mijn lesje wel geleerd en dus is het de volgende uren zoeken, wachten, kijken waar je de volgende voetstap zet op die gigantische modderglijbaan downhill.
Er is weinig volk onderweg, het valt me op hoe weinig mensen ik tegenkom; zou de populariteit van de Sentier Cathare bij trekkers over zijn hoogtepunt zijn ? Toeristen anderzijds genoeg, vooral in populaire oorden als Montsegur, dat door zijn esoterische aantrekkingskracht weken rond de zomersolstice horden van alle slag en pluimage naar de burcht lokt om de zon door het grote westerraam te zien verschijnen. Een beetje Stonehenge, met gendarmes bovenop om de honderden bovenop de rots in de gaten te houden.
Het ene heeft absoluut niet met het andere te maken, maar sedert gisteren ben ik door de gîte-uitbaters verplicht mijn rugzak in twee grote vuilniszakken te bergen en dit zal zo zijn voor de rest van deze trekking. Men doet hier nogal paniekerig over "les punaises de lit" waar ik tot op vandaag nog nooit over had gehoord. Blijkbaar gaat het om een minuscuul beestje dat razendsnel voortplant en meereist is kleren, rugzak, beddegoed enz..
Nou moe, en ik maar zoeken naar punaises in de beddebak onder mijn matras...

1 opmerking:

  1. Mooie blog! Nog veel plezier en succes, ook met het inzamelen voor Nepal!

    BeantwoordenVerwijderen